Jeg har en vældigt flink svensk kollega (det var bl.a. ham, der hjalp mig med at shoppe til krebsegildet i efteråret :-)), som jeg gerne ville hygge lidt om her i juletiden (normalt får han primært en masse gas, om svenskere og – lige p.t. – håndbold etc. , som han dog oftest tager med et smil :-)).
Samme kollega havde sidste jul begavet mig med safran indkøbt i Sverige, så det ville jeg bruge til – for første gang *ta daaaaaaaaaaaaaa* - at lave Svenske Luciaboller – eller lussekattar, som de kaldes hinsidan :-)
Jeg brugte denne opskrift:
Lusekattar
Ingredienser:
5 dl letmælk
200 g smør
100 g gær
1 gram safran
1 æg
3 dl sukker
2 tsk kardemomme
1½ kg. hvedemel
Pensling:
1 æg, sammenpisket
Pynt:
Rosiner
Fremgangsmåde:
Smørret smeltes og blandes i lunet mælk. Gæren smuldres i en del af smør/mælken og opløses heri. Safranen knuses i en morter og blandes i den anden del af smør/mælken. De 2 smør/mælkeblandinger hældes nu sammen og iblandes sukker, æg og kardemomme. Bland mel i til du har en jævn, porøs dej og lad den hæve i ca. 1 time.
Ælt dejen igennem på et meldrysset bord til den er god og smidig. Tag nu små bidder af af gangen og rul pølser, som formes til Lusekatter i forskellige former. Der er et væld af klassiske former. Kig bl.a. her.
Sæt lusekattarne på bageplader beklædt med bagepapir og lad dem hæve tildækket i 3-4 timer (eller gerne mere).
Pynt bollerne med rosiner og giv dem en æggepensling. Bag Lusekattarne midt i ovnen (en plade af gangen) ved 200 grader. Jeg gav mine 13 minutter, men hold øje med dem :-)
Og som en fodnote kan jeg så fortælle, at da jeg havde dem med på arbejdet, var min svenske kollega slet ikke i huset, så han fik slet ingen; men de øvrige kollegaer syntes, de var lækre ;-)
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Citronmåne – Karinas version - Copycat "Dancake"
Jeg opdaterer denne blog meget sjældent og poster mere på min Insta @rinabager; men jeg gør lige en undtagelse med denne opskrift :-) Citron...
-
(Foto lånt fra Justataste.com , hvor jeg også har fundet den oprindelige opskrift) Denne opskrift prøvede vi for første gang i sidste...
-
Den tidlige sommer bød på et gensyn med Madeira, hvor ”de voksne” havde været tidligere; men for sønnen var det første gang. Selvom vi hav...
-
Jeg opdaterer denne blog meget sjældent og poster mere på min Insta @rinabager; men jeg gør lige en undtagelse med denne opskrift :-) Citron...
Ingen kommentarer:
Send en kommentar