Gå videre til hovedindholdet

Bolo de caco

Den tidlige sommer bød på et gensyn med Madeira, hvor ”de voksne” havde været tidligere; men for sønnen var det første gang.

Selvom vi havde besøgt Funchal, der er hovedbyen på Madeira, tidligere var det stadig helt overvældende hvor fantastisk smukt, der er på Madeira. Jeg mindes faktisk ikke, at jeg har besøgt andre steder, hvor der i den grad er frodigt og blomsterrigt og så samtidig med så mildt og dejligt et klima og søde mennesker. Sønnen var også helt betaget af det og glemte (for en stund i hvert fald) tankerne om, at hans idé om en god ferie er all inklusive og mini disco på Mallorca! ;-)


Udover at genopleve øens dejlige natur var der på den kulinariske front især én ting, jeg havde glædet mig til at genopleve og det var øens traditionelle brød ”Bolo de caco”, som er et kartoffelbrød, som alle restauranter serverer varmt og flækket, smurt med hvidløgssmør. Tro mig, kunsten her er IKKE at overspise dette dejlige brød, som man ellers har lyst til, for så er det ikke plads til noget som helst af alt det andet dejlig mad :-)

Jeg fik vist min portion af Bolo de Caco, mens vi var på Madeira, men da det jo ikke er alle forundt lige at slå et "smut" 5 timer sydpå med en flyver for at smage, fandt jeg - hjemme igen - en opskrift og lavede – med stort held, synes jeg selv :-) - brødet til vores middagsgæster til Sankt Hans aften.

Her kommer opskriften, hvis andre skulle have lyst at prøve:

Bolo de caco

750 gram hvedemel
25 gram gær
ca. ½ liter vand
1 spsk salt
100 gram bagte, søde kartofler (fås bl.a. i Føtex og Kvickly)

Kartoflerne bages i ovnen ved 180 grader i cirke 30 minutter til de er helt møre. De køles, pilles og moses fint.

Gæren smuldres helt fint ud i melet. Bagefter tilsættes salt og håndvarmt vand. Når dejen begynder at hænge sammen, tilsætter man kartoffelmosen. Ælt indtil dejen er blød, men slipper hænderne – tilsæt evt. mere vand, hvis det er nødvendigt.

Stil dejen lunt til hævning i en tildækket skål i ca. 1 time.

Den færdighævede dej deles i passende stykker, som formes til flade, runde brød (de originale fra Madeira er ca. 10-12 cm. i diameter. Efterhæv overdækket i ca. ½ time.

Bag brødene ved 220 grader. Mine fik ca. 15 minutter, men det afhænger af størrelsen. Hold øje med dem er mit bedste råd :-) De skal være gyldenbrune og gennembagte.

De færdige brød flækkes og smøres med hvidløgssmør. På Madeira skæres de i stykker og lægges på en lille tallerken, som man har ved siden af sin øvrige mad.

UUUUUUHM!! :-)


(beklager, at fotoet er lidt uskarpt, men det er taget på en gaderestaurant på Madeira ;-))

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Wok med nudler og kylling - ny favorit :-)

(Foto lånt fra Justataste.com, hvor jeg også har fundet den oprindelige opskrift)
Denne opskrift prøvede vi for første gang i sidste uge - og det bliver helt sikkert ikke sidste gang! Alle i familien var vilde med den :-) Når vi finder en rigtigt god opskrift skriver vi den ind i vores eget opskriftbibliotek, hvorfra vores søn (på 11) finder opskrifter, når han har maddag. Af samme årsag kan det godt være at nedenstående er lige lovlig detaljeret for en erfaren kok; men prøv opskriften alligevel. Du vil ikke fortyde det :-) Velbekomme! Ingredienser: 2 store kyllingebrystfileter, som skæres i tynde strimler 1 pakke kinesiske ægnudler (250 gram) 2 fed hvidløg, som presses igennem en hvidløgspresser 3 mellemstore gulerødder, som skrælles og skæres i det, der hedder, Julienne-stave, som er ca 3x3 mm tykke og ca 4-5 cm lange 1 pakke/pose sukkerærter (de er helt tynde) – ca. 100-125 gram 100 gram babyspinatblade 2 tsk olivenolie – til stegning 1 tsk sesamolie (til stegning) – det er vigtigt, at man b…

Havtornmousse

Flere har spurgt mig om opskriften på den havtornmousse, som jeg - med succes, synes jeg - har brugt til flere kager. Moussen er aromatisk og smag og duft kan nok bedst sammenlignes med passionsfrugt - uden jeg dog synes, at det yder havtornen retfærdighed.

Jeg laver moussen på slump uden en opskrift; men her er, hvad jeg gør:
150 gram frosne havtornbær koges godt igennem med ca. ½ dl. vand og nok ca. 1 dl sukker (har faktisk ikke målt efter; men bærrene er meget sure, så en del sukker skal der til :-). Jeg har læst et sted, at smagen fremhæves, når bærrene har været frosne :-)
Når bærrene er kogt godt splattede, presser jeg dem igennem en finmasket trådsigte, så jeg får en havtornpure. Det tager en del tid og omhu at få så meget som muligt af den gode pure igennem sigten :-) Bærrene har små hårde, sorte kerner indeni, så det duer ikke umiddelbart bare at purere det hele efter kogning.
Jeg tænker, at man evt. kan vente med at søde pureen til bagefter eller eftersøde med sukker, men så ska…

Pókemon-fødselsdagen – eller ”endnu et af fruens fantastprojekter” ;-)

Min kære søn er (mildest talt) yderst forvænt med fødselsdagsfejringer i højt gear. Vi har holdt både Toy Story fest og Ben 10 fest. Sidste år var det store ønske en Minecraft-fest; men han måtte dog ”nøjes” med tema-kage, da vi (i øvrigt med stor succes) holdt fødselsdagen sammen med en kammerat i et legeland, så det var yderst begrænset, hvad vi kunne køre af tema ;-)
Det ”manglende” tema sidste år har så affødt, at vi planlægger at give den hele armen i år med sønnens ønske til hans 8-års fejring, der er en Pókemon-fest!
Her er, hvad vi planlægger:

Ankomst med Pókemon børnedrinks (inspireret af sommerferiens græske erfaringer med sådanne drinks ;-)). De kan vælge mellem en Pikachu-drink (gul), Charmander-drink (orange) og Squirtle-drink (blå).

”Lav-din-egen-Pókemon” – hvor børnene skal være kreative og skabe en Pókemon på et ”blankt” Pókemon kort, som vi har forberedt til dem.
Frokost ved Pókemon-dekoreret bord (havde en idé om Pokemon-dekoreret pizza; men da det sorte i designet ville …