søndag den 1. juli 2012

Sallys kage

Jeg lægger (stort set) altid billeder af mine kager til skue på Facebook og her har mit galleri især én stor fan – og det er Sally, som er datter af Anja, som jeg kender fra min tid hos MD (for snart lææænge siden ;-)).

Vi ser ikke Anja, Sally og Morten så tit, hvilket faktisk er en stor fejl, for de er meget dejlige mennesker; men efter endnu en af Sallys begejstrede kagekommentarer tænkte jeg, at NU skulle Sally altså have sin egen kage :-) Jeg har godt nok også lovet at lave en kage til hendes kommende runde fødselsdag; men den ligger ikke lige rundt om hjørnet, så vi inviterede Sally m. familie til sommersøndagskaffe og kage :-)

Sally havde sendt mig et billede fra et Panduro Hobby katalog med en meget flot kage, der primært var blå og grøn og med stjerner og ville høre, om jeg ikke kunne lave noget i den stil. Efter at have konfereret med Anja lavet jeg dog lidt et spin på opgaven, da det vigtigste bare var, at kagen var blå, som er Sallys yndlingsfarve. Altså en blå kage med stjerner – og så måtte jeg simpelthen også inkludere Hugo, som er Sallys hund :-) Sally elsker det spraglede look, så kagen er også gjort ekstra spraglet og farverig til ære for hende. Der er således både farvede blomster på Hugos "græsplæne", samt regnbueslik i RI-skyer forneden og guldglimmer på stjernerne :-)

Og så kom kagen til at se således ud:




Kagen var chokoladebunde m. chokolademousse og jordbærmousse med friske skovjordbær fra haven. Opsmurt med lime PSC og dekoreret med RI og fondant.

Sally fik Sukkerhugo med hjem og sagde, at det var den flotteste kage jeg nogensinde havde lavet – og at jeg var den, hun kendte, der var bedst til at lave flotte kager – ja altså måske liiige med undtagelse af CakeBoss fra TV – men DET kan jeg sagtens leve med ;-)))))))))

søndag den 24. juni 2012

Bolo de caco

Den tidlige sommer bød på et gensyn med Madeira, hvor ”de voksne” havde været tidligere; men for sønnen var det første gang.

Selvom vi havde besøgt Funchal, der er hovedbyen på Madeira, tidligere var det stadig helt overvældende hvor fantastisk smukt, der er på Madeira. Jeg mindes faktisk ikke, at jeg har besøgt andre steder, hvor der i den grad er frodigt og blomsterrigt og så samtidig med så mildt og dejligt et klima og søde mennesker. Sønnen var også helt betaget af det og glemte (for en stund i hvert fald) tankerne om, at hans idé om en god ferie er all inklusive og mini disco på Mallorca! ;-)


Udover at genopleve øens dejlige natur var der på den kulinariske front især én ting, jeg havde glædet mig til at genopleve og det var øens traditionelle brød ”Bolo de caco”, som er et kartoffelbrød, som alle restauranter serverer varmt og flækket, smurt med hvidløgssmør. Tro mig, kunsten her er IKKE at overspise dette dejlige brød, som man ellers har lyst til, for så er det ikke plads til noget som helst af alt det andet dejlig mad :-)

Jeg fik vist min portion af Bolo de Caco, mens vi var på Madeira, men da det jo ikke er alle forundt lige at slå et "smut" 5 timer sydpå med en flyver for at smage, fandt jeg - hjemme igen - en opskrift og lavede – med stort held, synes jeg selv :-) - brødet til vores middagsgæster til Sankt Hans aften.

Her kommer opskriften, hvis andre skulle have lyst at prøve:

Bolo de caco

750 gram hvedemel
25 gram gær
ca. ½ liter vand
1 spsk salt
100 gram bagte, søde kartofler (fås bl.a. i Føtex og Kvickly)

Kartoflerne bages i ovnen ved 180 grader i cirke 30 minutter til de er helt møre. De køles, pilles og moses fint.

Gæren smuldres helt fint ud i melet. Bagefter tilsættes salt og håndvarmt vand. Når dejen begynder at hænge sammen, tilsætter man kartoffelmosen. Ælt indtil dejen er blød, men slipper hænderne – tilsæt evt. mere vand, hvis det er nødvendigt.

Stil dejen lunt til hævning i en tildækket skål i ca. 1 time.

Den færdighævede dej deles i passende stykker, som formes til flade, runde brød (de originale fra Madeira er ca. 10-12 cm. i diameter. Efterhæv overdækket i ca. ½ time.

Bag brødene ved 220 grader. Mine fik ca. 15 minutter, men det afhænger af størrelsen. Hold øje med dem er mit bedste råd :-) De skal være gyldenbrune og gennembagte.

De færdige brød flækkes og smøres med hvidløgssmør. På Madeira skæres de i stykker og lægges på en lille tallerken, som man har ved siden af sin øvrige mad.

UUUUUUHM!! :-)


(beklager, at fotoet er lidt uskarpt, men det er taget på en gaderestaurant på Madeira ;-))

fredag den 18. maj 2012

En dag i det nordiske køkkens tegn :-)

Familien har i dag besøgt Sagnlandet Lejre, hvor vi havde en rigtig dejlig dag i det gode vejr :-) Fik bl.a. skudt med bue og pil, (næsten) klappet nogle får, lavet figurer i ler i pottemageriet (så også dér en tro kopi af den krukke, der er på den ene side af de nye 50-krones sedler :-)) og - ikke mindst - malet vores eget mel og bagt oldtidskiks over ilden :-) Hvis du spørger mig, så smagte de vist mest af lidt røget, ubagt snobrød, men det var sjovt at prøve :-)




På vejen hjem fra Lejre kom vi igennem parken ved Ledreborg, hvor der (stadig) var ramsløg :-) Skyndte mig lige at plukke nogen - altså kun til eget forbrug, det er klart :-) Men man kan vist alligevel ikke plukke skoven tom, for hold da OP, hvor er der mange ramsløg ;-)))

Hjemme forvandlede jeg en bunke af de nyplukkede ramsløg til ramsløgpesto. Spændende :-)



Håber på, at det kan holde sig lidt i køleskabet :-) - og finder du i øvrigt ramsløg, så MÅ du også prøve denne vildt lækre ramsløgscreme - noget af det bedste, jeg har smagt! :-)


Sommertærter


Når vores fantastiske japanske kirsebær står i et kæmpe lyserødt flor midt i haven melder de første strejf af sommer sig for alvor og udsigten til at væld af lækre frugter og bær fra haven er til at føle på, når alting står i blomst og med store knopper: Hindbær, solbær, ribs, brombær, stikkelsbær, jordbær (alm. og skov-), samt 2 slags æbler, kirsebær og blomme - ok måske vi ikke har haven fuld af flotte stauder; men den er perfekt for os ;-)

Fejrede de første sprøde rabarber med en tærte, da vi - lidt spontant - fik gæster i sidste weekend. Måtte ud i 2 forsøg, idet en opskrift, der ellers blev suppleret med beskrivelsen "Verdens bedste rabarbertærte" ikke faldt i vores smag :-z Men det gjorde til gengæld denne, som jeg fandt hos Foodfanatic :-)



Og til Kr. Himmelfarts dag smuttede vi lige forbi den lokale grønthandler, der altid holder åben :-) - og shoppede jordbær til en superlækker jordbærtærte, som jeg igen har fundet opskriften på hos en blogger - denne gang Kageblomsten. Tak for det :-) Det bliver ikke sidste gang, vi laver den :-)


søndag den 6. maj 2012

Jamie Oliver go home! ;-)

C besluttede sig for at hjælpe til med madlavningen i dag (tror måske han prøvede at glatte ud efter han tidligere havde fortalt mig, at "Mor, du fatter NUL!!!". Han ville lave salat og jeg lod ham følge sine egne ideer - og "surprise" - det blev et virkeligt lækkert resultat :-)

Han vil gerne have, at vi sender opskriften til "nogen der kan komme den i en opskriftsbog" ;-), men i første omgang deler vi den her på bloggen:

C's lækre salat:

15-20 cherrytomater
10-15 søde, blå druer
½ æble (en sød variant)
½ rød peberfrugt
Saften fra ½ frisk appelsin

Frugt og grøntsager skæres i tern og vendes i appelsinsaften. Virkelig overraskende lækkert! :-)))







lørdag den 5. maj 2012

Har den stået for længe i køleskabet??

Der er jo SVAMPE på?? Hø hø - nok morsom ham min mand ;-)))) En "lille" gæstekage med en sommerskovbund - eller hvad man nu skal kalde det ;-) Chokolade- og alm. drømmekagebunde. Fyldt med jordbær/asti mousse og dolce de leche karamel creme med hakkede, ristede hasselnødder. Smurt op med citron PSC og dekoreret med fondant og RI :-)



tirsdag den 1. maj 2012

Jordbærkage til børnehave-farvel

I går var det farvel til børnehaven for mindstemanden. Jeg ville sige tårevædet, men egl. var det vist mest moderen, der lettere forgæves forsøgte at gemme tårerne, for C er SÅ klar til SFO og alle de nye spændende udfordringer :-)


Nå, men til farvel seancen havde børnehaven bedt om at forældrene kom med kage, så jeg gik i gang. Havde på et tidspunkt set en supergod tutorial på fondantjordbær hos Momse og den måtte jeg prøve - og så blev resultatet således:



Kagen består af chokolade- og lyse bunde. Fyldet er jordbærmousse med friske jordbærstykker og knuste makroner og så den lækre dolce de leche karamel creme. Smurt op med citron PSC og pyntet med fondant og RI :-) Et hit hos de fleste - store som små :-)

Citronmåne – Karinas version - Copycat "Dancake"

Jeg opdaterer denne blog meget sjældent og poster mere på min Insta @rinabager; men jeg gør lige en undtagelse med denne opskrift :-) Citron...