Gå videre til hovedindholdet

Barndomsminder om episke (bradepande)kager

Da jeg var barn bagte min mor aldrig kager, så måske al min kagebagning er, fordi jeg forsøger at (over-)kompensere for barndommens manglende kager.

To af de kager, jeg husker bedst fra min barndom, var min ven Mortens mors ”Grøn kage”, som jeg egl. ikke kunne lide – vist pga. mandelessensen ;-), og så en kage, som det tog mig en del år at finde frem til, hvad var for en :-) Jeg husker tydeligt, at en af de andre piger i børnehaven skulle holde op (hvorfor husker jeg dog ikke) og derfor havde hendes mor bagt en kage, som hun delte ud. Det var bare den bedste kage, jeg nogen siden havde smagt! Så god, syntes jeg, den var, at jeg hjemme forsøgte at forklare min mor om denne fantastiske kage ”med ris på toppen”. Den kendte hun naturligvis ikke og havde i øvrigt ingen planer om at finde – endsige bage den. Suk…

Først mange år senere fandt jeg så ud af, at det på toppen ikke var ris, men kokosmel og så kunne jeg konkludere, at jeg – dér i børnehaven – for første gang havde smagt Drømmekage fra Brovst. Stadig én af mine favoritter den dag i dag :-)

Der er faktisk langt imellem den slags aha-oplevelser, når det kommer til helt almindelige bradepandekager! Endnu en af slagsen fik jeg dog, som voksen, da en kollega medbragte kage for at fejre hendes 30-års fødselsdag. Det var inden de overdådige fondantkager for alvor havde gjort deres indtog på de danske arbejdspladser, så Mette kom med en plastikbøtte med brune firkanter i – og hurra! Det var altså også bare en lækker kage, som jeg naturligvis skyndte mig at få opskriften på :-) ”Guf Guf kage” fik jeg at vide, at den hed. Havde aldrig hørt om den før (til de øvriges store undren!). Senere har jeg fundet ud af, at den også kaldes ”Den, du ved nok…” – hvorfor aner jeg dog ikke – mystisk navn til en kage ;-)

Bager ikke så tit alm. bradepandekager, men weekenden her var en undtagelse, da jeg lige måtte støve guf guf opskriften af. Som det kan ses på billedet gjorde jeg dog den fejl, at eksperimentere med lige at give den 5 minutter med fyldet ovenpå i ovnen (a la drømmekagen). Den smagte stadig godt, men den er altså bedre helt i originalen.

Og så havde jeg faktisk taget et billede. For alt man viser skal ikke være perfekt! :-) Men om I tror mig eller ej, så ligger billedet ikke længere på Ipadden, så I må undvære.I stedet kan I se kagen her hos Anjas Opskrifter, som i mange år har været min gode kilde til gode opskrifter :-)

Og opskriften, som jeg laver den – ja selvfølgelig:

Guf Guf kagen

Ingredienser:
200 gram sukker
4 æg
400 gram mel
4-5 spsk. mørk kakao
1 spsk. vanillesukker
1½ spsk. bagepulver
2½ dl mælk
150 gram smeltet smør

Glasur:
150 gram smør
200 gram flormelis
150 gram kokosmel
1 dl stærk brygget kaffe (jeg bruger ca. 2 tsk. Nescafepulver)
4 spsk mørk kakao
1 spsk vanillesukker

Fremgangsmåde:

Pisk æg og sukker sammen og kom herefter de tørre ingredienser i (mel, bagepulver, kakao og vanillesukker).

Derefter kommes mælk og smeltet smør i og dejen røres godt igennem.

Jeg har leget lidt med tanken om at udskifte kakaopulveret i kagen med 100 smeltet mørk chokolade, for at gøre kagen mere mørk og chokoladeagtig, men det er altså ikke afprøvet! :-)

Glasur:

Put alle ingredienser i en gryde og varm op (smørret skal være helt smeltet) og rør godt igennem.  Kom glasuren på kagen, når den er kølet lidt.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Wok med nudler og kylling - ny favorit :-)

(Foto lånt fra Justataste.com, hvor jeg også har fundet den oprindelige opskrift)
Denne opskrift prøvede vi for første gang i sidste uge - og det bliver helt sikkert ikke sidste gang! Alle i familien var vilde med den :-) Når vi finder en rigtigt god opskrift skriver vi den ind i vores eget opskriftbibliotek, hvorfra vores søn (på 11) finder opskrifter, når han har maddag. Af samme årsag kan det godt være at nedenstående er lige lovlig detaljeret for en erfaren kok; men prøv opskriften alligevel. Du vil ikke fortyde det :-) Velbekomme! Ingredienser: 2 store kyllingebrystfileter, som skæres i tynde strimler 1 pakke kinesiske ægnudler (250 gram) 2 fed hvidløg, som presses igennem en hvidløgspresser 3 mellemstore gulerødder, som skrælles og skæres i det, der hedder, Julienne-stave, som er ca 3x3 mm tykke og ca 4-5 cm lange 1 pakke/pose sukkerærter (de er helt tynde) – ca. 100-125 gram 100 gram babyspinatblade 2 tsk olivenolie – til stegning 1 tsk sesamolie (til stegning) – det er vigtigt, at man b…

Havtornmousse

Flere har spurgt mig om opskriften på den havtornmousse, som jeg - med succes, synes jeg - har brugt til flere kager. Moussen er aromatisk og smag og duft kan nok bedst sammenlignes med passionsfrugt - uden jeg dog synes, at det yder havtornen retfærdighed.

Jeg laver moussen på slump uden en opskrift; men her er, hvad jeg gør:
150 gram frosne havtornbær koges godt igennem med ca. ½ dl. vand og nok ca. 1 dl sukker (har faktisk ikke målt efter; men bærrene er meget sure, så en del sukker skal der til :-). Jeg har læst et sted, at smagen fremhæves, når bærrene har været frosne :-)
Når bærrene er kogt godt splattede, presser jeg dem igennem en finmasket trådsigte, så jeg får en havtornpure. Det tager en del tid og omhu at få så meget som muligt af den gode pure igennem sigten :-) Bærrene har små hårde, sorte kerner indeni, så det duer ikke umiddelbart bare at purere det hele efter kogning.
Jeg tænker, at man evt. kan vente med at søde pureen til bagefter eller eftersøde med sukker, men så ska…

Pókemon-fødselsdagen – eller ”endnu et af fruens fantastprojekter” ;-)

Min kære søn er (mildest talt) yderst forvænt med fødselsdagsfejringer i højt gear. Vi har holdt både Toy Story fest og Ben 10 fest. Sidste år var det store ønske en Minecraft-fest; men han måtte dog ”nøjes” med tema-kage, da vi (i øvrigt med stor succes) holdt fødselsdagen sammen med en kammerat i et legeland, så det var yderst begrænset, hvad vi kunne køre af tema ;-)
Det ”manglende” tema sidste år har så affødt, at vi planlægger at give den hele armen i år med sønnens ønske til hans 8-års fejring, der er en Pókemon-fest!
Her er, hvad vi planlægger:

Ankomst med Pókemon børnedrinks (inspireret af sommerferiens græske erfaringer med sådanne drinks ;-)). De kan vælge mellem en Pikachu-drink (gul), Charmander-drink (orange) og Squirtle-drink (blå).

”Lav-din-egen-Pókemon” – hvor børnene skal være kreative og skabe en Pókemon på et ”blankt” Pókemon kort, som vi har forberedt til dem.
Frokost ved Pókemon-dekoreret bord (havde en idé om Pokemon-dekoreret pizza; men da det sorte i designet ville …