lørdag den 19. august 2017

Cruising, som familieferie

Jeg var på mit første cruise i forbindelse med årtusindskiftet. Det var i Caribien. Jeg var ung og single og min amerikanske veninde havde spurgt, om jeg ikke tog med og fejrede denne monumentale nytårsaften. En opfordring, som jeg naturligvis ikke kunne sidde overhørig ;-) Det var en super tur, men jeg var ikke solgt på ideen om at cruise, som sådan – nok også mest fordi jeg var sammen med hende og hendes familie, som havde cruiset meget, så jeg lagde mig bare i slipstrømmen og fulgte med og gjorde, hvad de nu gjorde ;-)

Først langt senere dukkede ideen om at tage på cruise op igen. Vores søn var blevet 11 og mere fleksibel og med på (de fleste) eventyr ;-) Men min mand var skeptisk: Er cruises ikke for gamle mennesker? Vil jeg/vi ikke føle mig/os låst på skibet og kede os? Gode pointer, som vi dog via websøgninger og netværk fik så tilpas afkræftet, at han gik med til, at vi kunne tage af sted.




Vi valgte at tage på et cruise i Middelhavet med Royal Caribbean (Jewel of the seas). Vi købte en samlet pakke med fly, hotelovernatning i Rom (afrejsehavn) og så cruiset. En sådan pakke kan man købe mange steder, så forhør dig og se, hvem, der tilbyder den bedste pakke. Nogen tilbyder en drikkepakke inkluderet i prisen (hvilket ikke er en uvæsentlig udgift, man så slipper for under cruiset), nogen gratis (eller rabat på) WIFI (bestemt ikke uvæsentligt, hvis man rejser med børn!), nogen en bedre kahyt til prisen etc. Jeg vil dog sige, at jeg ikke vil anbefale, at man udelukkende kigger på prisen! Jeg valgte at købe vores første familiecruise hos et stort rejseselskab, der ikke specialiserer sig i cruises, hvilket gav mig flere udfordringer, så en anden gang køber jeg hos en af cruiseeksperterne (og dem er der også flere af :-))

En anden lille "spøjs" detalje var, at vi gerne ville have en ekstra dag i Rom inden vi sejlede, så jeg bad om en ny pris på den gængse pakke, der normalt havde afgang lørdag. Til min overraskelse var den nye pris - altså inkl. en ekstra hotelovernatning i Rom - 1000 kr. billigere end den oprindelige pakke. Ikke en dårlig deal ;-)



Sejlplanen
Når man vælger et cruise tænker jeg, at det er væsentligt at kigge på, hvad man gerne vil opleve udenfor skibet! De fleste (jeg tænker nok tæt på alle) store cruise lines, tilbyder en oplevelse på skibet med maximalt gas på underholdningen, serviceoplevelsen og maden :-); men når man skal i land (hvis man altså skal i land. Det er det ikke alle, der vælger; men det forstår jeg nu personligt ikke ;-)) byder de forskellige destinationer på meget forskelligartede oplevelser!

Vores tanke med vores første familiecruise var, at junior nok skulle få smæk for skillingen på underholdingskontoen på skibet, så vi valgte en sejlplan, hvor der også var rigeligt af andre oplevelser.

Vores tur så således ud:


  • Rom (Italien) (afrejsehavnen hed Civitavecchia og ligger ca. 1 times togtur fra Rom, hvilket gik super let med forudkøbte billetter til lyntoget!!)
  • Cannes (Frankrig)
  • Ajaccio (Corsica, Frankrig)
  • Barcelona (Spanien)
  • Palma de Mallorca (Spanien)
  • Cagliari (Sardinien, Italien)
  • En dag på havet
  • Rom
Jeg havde undersøgt hver destination hjemmefra og lavet en (grov) plan for, hvad der var at se, og når vi så var i land gik vi krig med listen. Nogle steder fik vi set det meste på listen, andre steder gik vi mere på oplevelse; men alt i alt fik vi oplevet en MASSE!!! :-)

På skibet
Der er naturligvis forskel på cruiseskibe (og her taler jeg ikke om rivercruises; men om de store, der sejler på havene) – både forskel på størrelserne og på, hvad de forskellige selskaber tilbyder; men umiddelbart (og måske (for?) generaliserende) er der tale om en flydende by, der tilbyder masser at tage sig til med både teater (med en ny, stor opsætning hver aften *inkluderet i prisen*!) og biograf; pools, fitness og løberuter, casino, restauranter (hvoraf de fleste er inkluderet i prisen; men der er også specielle oplevelser, der koster ekstra!), kaffebar(er), spa og beauty, shopping, (mini)golf, klatrevæg, spillearkade, diskotek, dansegulv med live musik om aftenerne og en hel masse barer og lounger (inkl. rum til kort- og brætspil og bibliotek) og masser af aktiviteter (som er frivillige, så det er bare at vælge til, hvis man vil. Der er et KÆMPE program hver dag; men man kan også holde sig helt uden for og bare køre sit eget løb, hvis man hellere vil det) – og så har jeg sikkert ikke engang det hele med!




Vi var – som nævnt – lidt ”bange” for, at vi ville føle os låst på skibet med 3000 passagerer og et næsten tilsvarende antal besætningsmedlemmer; men lad mig slå fast, at vi på intet tidspunkt følte, at vi manglede plads eller, at der var for mange mennesker (måske lige bortset fra, at der på sø-dagen var rigtigt mange ved poolen (dog ikke flere end vi kunne finde en liggestol) og altid mange i poolbaren ;-))! Skibet er simpelthen SÅ stort, at folk spreder sig, så man føler, at der er rigeligt med plads :-)



Vi var, som nævnt, afsted med Jewel of the Seas, som langt fra er et af de største cruise skibe; men vi manglede bestemt ikke noget!! :-)

Noget for alle!
For vores familie viste det sig, at ideen med et cruise var ret perfekt! Vi var kun lige kommet ombord, da junior udbrød "Det er bare den BEDSTE ferie nogen sinde" - og dér havde han altså max været ombord i ½ time ;-)

Ferien tilbød det bedste af alt det, som vi hver især sætter højt ved en ferie:


  • Afslapning
  • Service (og HVILKEN service - wow!! :-))
  • Super lækker mad (som i SUPER!!)
  • Underholdning
  • Samvær
  • Sightseing og spændende udflugter
  • - og godt vejr, som naturligvis ikke er garanteret på alle cruises; men vælger man den rette destination, kan man nok styre det ret meget :-)
På Jewel of the Seas var der også en børne- og en ungdomsklub. Vores junior var tilmeldt børneklubben, men deltog dog kun i en enkelt aktivitet; men de var vældig søde og mange har sikkert en fest i klubben. De unge i ungdomsklubben havde i hvert fald helt sikkert! Tror næppe, deres forældre så meget til dem i løbet af ugen ;-)


Men er det ikke forfærdeligt dyrt så?
Om det er dyrt kommer naturligvis an på, hvad man sammenligner med! Men vi har tidligere taget til Mallorca på et all-inclusive hotel i en uge og det kostede stort set det samme (aktuel pris på netop denne Mallorca-tur i juli 2018 er +40.000,- for fly, hotel og all inclusive (med acceptabel, men bestemt ikke fantastisk mad og drikke) i en uge) end en uges krydstogt i Middelhavet INKL. drikkepakke, internet, lommepenge, drikkepenge, entreer (i land), fly tur/retur samt et par ekstra nætters ophold i afgangsbyen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Omuraisu (Japansk omelet)

Sønnen (eller ok nok ikke KUN sønnen 🙃) drømmer sig tilbage til Japan og i dag havde han spurgt om vi ikke kunne lave omuraisu, som er en o...