Gå videre til hovedindholdet

En dag i æblernes tegn :-)

Da sønnen for snart længe siden (urgh...) blev døbt fik han et æbletræ i gave. En sød ide, som bare bliver ved med at vokse og give - i ordets bogstaveligste forstand, hvilket jo bestemt ikke er dårligt, når der er tale om lækre ananasæbler :-)
I år har træet dog været så "frækt" at smide en stor del af æblerne, inden de er blevet rigtigt modne - træls; men noget syntes jeg, at de fine røde æbler skulle bruges til så jeg samlede dem skyndsomt sammen og lavede først et dejligt æblehjerte med det flotte grønne græs som baggrund og derefter brugte jeg de bedste af æblerne til det, som vi i vores hus synes er verdens bedste æbletærte :-)Skræl æblerne, fjern kernehuset og del i mindre stykker


Drys med sukker, kanel og revet muskatnød og citronsaft. Vend sammen.


Dejen deler jeg i 2, ruller ud, filmer og lader ligge i køleskabet i ca. 1 time.


Det største stykke dej lægges i bunden på formen.


Æblerne fordeles i.


Smørklatter ovenpå.


Og nu låget ovenpå.


Det trykkes fast, så det lukker tæt (jeg har måtte lappe lidt, som det ses ;-))


 Kanten trykkes med en gaffel.


Der skæres "luft"-huller


Jeg bruger den overskydende dej til lidt pyntemønster ;-)


Og drysser perlesukker/rørsukker på. Inden man drysser på kan man pensle med lidt vand (det glemte jeg dog denne gang ;-))


Ca. 25 minutter ved 200 grader i ovnen og her er den færdige tærte :-)


Server med flødeskum eller 


creme fraiche (og her et lækkert brombær fra haven ;-))

Og opskriften:

Æbletærte


Dej:

600 g. hvedemel
400 g. smør
200 g. sukker
2 æg


Fyld:

Ca. 1 kg. æbler, skrællet og skåret i rustikke stykker
125. g. sukker
2½ spsk. mel
1 tsk. stødt kanel
1/4 tsk. stødt muskatnød
Saft af ½ citron
40 g. smør i tern


Rørsukker - til pynt
Lidt vand - til pensling


Ælt dejen sammen. del i 2 lige store dele. Tryk flade med hånden og stil på køl i vita wrap i ca. 1 time.
Imens skrælles og deles æblerne og vendes med citronsaften. I en anden skål blander man resten af ingredienserne og vender det sammen med æblestykkerne.

På et melet bord ruller du den ene dej plade ud, så den er lidt større end din tærtefom (jeg bruger én der er 30 cm. i diameter, så det er en stor tærte :-)). Læg den i formen og fordel fyldet i den og læg smørklatter ud over og dæk med den anden dejplade. Luk kanterne med fingrene eller en gaffel og skær små lufthuller i låget. Jeg plejer også at pynte med lidt snoede "dejbånd". Det ser så fint ud. Pensel med lidt vand og drys groft rørsukker ud over.


Bages i varmluftovn ved 200 grader i ca. 25 (hold øje med den, så den ikke får for meget.).

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Wok med nudler og kylling - ny favorit :-)

(Foto lånt fra Justataste.com, hvor jeg også har fundet den oprindelige opskrift)
Denne opskrift prøvede vi for første gang i sidste uge - og det bliver helt sikkert ikke sidste gang! Alle i familien var vilde med den :-) Når vi finder en rigtigt god opskrift skriver vi den ind i vores eget opskriftbibliotek, hvorfra vores søn (på 11) finder opskrifter, når han har maddag. Af samme årsag kan det godt være at nedenstående er lige lovlig detaljeret for en erfaren kok; men prøv opskriften alligevel. Du vil ikke fortyde det :-) Velbekomme! Ingredienser: 2 store kyllingebrystfileter, som skæres i tynde strimler 1 pakke kinesiske ægnudler (250 gram) 2 fed hvidløg, som presses igennem en hvidløgspresser 3 mellemstore gulerødder, som skrælles og skæres i det, der hedder, Julienne-stave, som er ca 3x3 mm tykke og ca 4-5 cm lange 1 pakke/pose sukkerærter (de er helt tynde) – ca. 100-125 gram 100 gram babyspinatblade 2 tsk olivenolie – til stegning 1 tsk sesamolie (til stegning) – det er vigtigt, at man b…

Havtornmousse

Flere har spurgt mig om opskriften på den havtornmousse, som jeg - med succes, synes jeg - har brugt til flere kager. Moussen er aromatisk og smag og duft kan nok bedst sammenlignes med passionsfrugt - uden jeg dog synes, at det yder havtornen retfærdighed.

Jeg laver moussen på slump uden en opskrift; men her er, hvad jeg gør:
150 gram frosne havtornbær koges godt igennem med ca. ½ dl. vand og nok ca. 1 dl sukker (har faktisk ikke målt efter; men bærrene er meget sure, så en del sukker skal der til :-). Jeg har læst et sted, at smagen fremhæves, når bærrene har været frosne :-)
Når bærrene er kogt godt splattede, presser jeg dem igennem en finmasket trådsigte, så jeg får en havtornpure. Det tager en del tid og omhu at få så meget som muligt af den gode pure igennem sigten :-) Bærrene har små hårde, sorte kerner indeni, så det duer ikke umiddelbart bare at purere det hele efter kogning.
Jeg tænker, at man evt. kan vente med at søde pureen til bagefter eller eftersøde med sukker, men så ska…

Pókemon-fødselsdagen – eller ”endnu et af fruens fantastprojekter” ;-)

Min kære søn er (mildest talt) yderst forvænt med fødselsdagsfejringer i højt gear. Vi har holdt både Toy Story fest og Ben 10 fest. Sidste år var det store ønske en Minecraft-fest; men han måtte dog ”nøjes” med tema-kage, da vi (i øvrigt med stor succes) holdt fødselsdagen sammen med en kammerat i et legeland, så det var yderst begrænset, hvad vi kunne køre af tema ;-)
Det ”manglende” tema sidste år har så affødt, at vi planlægger at give den hele armen i år med sønnens ønske til hans 8-års fejring, der er en Pókemon-fest!
Her er, hvad vi planlægger:

Ankomst med Pókemon børnedrinks (inspireret af sommerferiens græske erfaringer med sådanne drinks ;-)). De kan vælge mellem en Pikachu-drink (gul), Charmander-drink (orange) og Squirtle-drink (blå).

”Lav-din-egen-Pókemon” – hvor børnene skal være kreative og skabe en Pókemon på et ”blankt” Pókemon kort, som vi har forberedt til dem.
Frokost ved Pókemon-dekoreret bord (havde en idé om Pokemon-dekoreret pizza; men da det sorte i designet ville …