lørdag den 25. august 2012

En dag i æblernes tegn :-)

Da sønnen for snart længe siden (urgh...) blev døbt fik han et æbletræ i gave. En sød ide, som bare bliver ved med at vokse og give - i ordets bogstaveligste forstand, hvilket jo bestemt ikke er dårligt, når der er tale om lækre ananasæbler :-)




I år har træet dog været så "frækt" at smide en stor del af æblerne, inden de er blevet rigtigt modne - træls; men noget syntes jeg, at de fine røde æbler skulle bruges til så jeg samlede dem skyndsomt sammen og lavede først et dejligt æblehjerte med det flotte grønne græs som baggrund og derefter brugte jeg de bedste af æblerne til det, som vi i vores hus synes er verdens bedste æbletærte :-)



Skræl æblerne, fjern kernehuset og del i mindre stykker


Drys med sukker, kanel og revet muskatnød og citronsaft. Vend sammen.


Dejen deler jeg i 2, ruller ud, filmer og lader ligge i køleskabet i ca. 1 time.


Det største stykke dej lægges i bunden på formen.


Æblerne fordeles i.


Smørklatter ovenpå.


Og nu låget ovenpå.


Det trykkes fast, så det lukker tæt (jeg har måtte lappe lidt, som det ses ;-))


 Kanten trykkes med en gaffel.


Der skæres "luft"-huller


Jeg bruger den overskydende dej til lidt pyntemønster ;-)


Og drysser perlesukker/rørsukker på. Inden man drysser på kan man pensle med lidt vand (det glemte jeg dog denne gang ;-))


Ca. 25 minutter ved 200 grader i ovnen og her er den færdige tærte :-)


Server med flødeskum eller 


creme fraiche (og her et lækkert brombær fra haven ;-))

Og opskriften:

Æbletærte


Dej:

600 g. hvedemel
400 g. smør
200 g. sukker
2 æg


Fyld:

Ca. 1 kg. æbler, skrællet og skåret i rustikke stykker
125. g. sukker
2½ spsk. mel
1 tsk. stødt kanel
1/4 tsk. stødt muskatnød
Saft af ½ citron
40 g. smør i tern


Rørsukker - til pynt
Lidt vand - til pensling


Ælt dejen sammen. del i 2 lige store dele. Tryk flade med hånden og stil på køl i vita wrap i ca. 1 time.
Imens skrælles og deles æblerne og vendes med citronsaften. I en anden skål blander man resten af ingredienserne og vender det sammen med æblestykkerne.

På et melet bord ruller du den ene dej plade ud, så den er lidt større end din tærtefom (jeg bruger én der er 30 cm. i diameter, så det er en stor tærte :-)). Læg den i formen og fordel fyldet i den og læg smørklatter ud over og dæk med den anden dejplade. Luk kanterne med fingrene eller en gaffel og skær små lufthuller i låget. Jeg plejer også at pynte med lidt snoede "dejbånd". Det ser så fint ud. Pensel med lidt vand og drys groft rørsukker ud over.


Bages i varmluftovn ved 200 grader i ca. 25 (hold øje med den, så den ikke får for meget.).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Omuraisu (Japansk omelet)

Sønnen (eller ok nok ikke KUN sønnen 🙃) drømmer sig tilbage til Japan og i dag havde han spurgt om vi ikke kunne lave omuraisu, som er en o...