mandag den 6. oktober 2014

Havtornmousse

Flere har spurgt mig om opskriften på den havtornmousse, som jeg - med succes, synes jeg - har brugt til flere kager. Moussen er aromatisk og smag og duft kan nok bedst sammenlignes med passionsfrugt - uden jeg dog synes, at det yder havtornen retfærdighed.

Jeg laver moussen på slump uden en opskrift; men her er, hvad jeg gør:

150 gram frosne havtornbær koges godt igennem med ca. ½ dl. vand og nok ca. 1 dl sukker (har faktisk ikke målt efter; men bærrene er meget sure, så en del sukker skal der til :-). Jeg har læst et sted, at smagen fremhæves, når bærrene har været frosne :-)

Når bærrene er kogt godt splattede, presser jeg dem igennem en finmasket trådsigte, så jeg får en havtornpure. Det tager en del tid og omhu at få så meget som muligt af den gode pure igennem sigten :-) Bærrene har små hårde, sorte kerner indeni, så det duer ikke umiddelbart bare at purere det hele efter kogning.

Jeg tænker, at man evt. kan vente med at søde pureen til bagefter eller eftersøde med sukker, men så skal man bare koge den igennem, så sukkeret er helt opløst i pureen :-)

Pureen køler jeg.

Herefter udbløder jeg 4 blade husblas, smelter dem (jeg bruger altid microovnen) og blander dem i pureen, som jeg herefter vender i flødeskum pisket af 1/4 l piskefløde - eller evt. mere husblas og mere flødeskum - alt efter hvor kraftigt jeg/man ønsker at moussen skal smage. Med 1/4 liter piskefløde får jeg til ét lag i en rund kage - ca. 24 cm i diameter.

Jeg lader moussen stivne i ca. 1 time i køleskabet, inden jeg putter den i kagen.

Havtorn kan man ikke umiddelbart finde i bærform i butikkerne; men de findes mange steder i naturen i perioden august til oktober. Sidste år var jeg heldig, at finde nogle på frost hos Nemlig.com. Kan man ikke finde bærrene, kan man købe dem tørrede eller som saft. Har dog ikke prøvet at benytte disse ingredienser i en mousse.
2 kommentarer:

 1. Kan din havtornemousse bruges alene som dessert. Altså ikke i en kage?

  Hilsen Karin

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karin. Det har jeg ikke lige prøvet; men det vil jeg tro, at man sagtens kan - altså lidt, som citronfromage?

   Slet

Omuraisu (Japansk omelet)

Sønnen (eller ok nok ikke KUN sønnen 🙃) drømmer sig tilbage til Japan og i dag havde han spurgt om vi ikke kunne lave omuraisu, som er en o...